Varningssignaler


Varningssignaler

 

Varningssignaler vid mobilberoende kan se olika ut beroende på hur vi lever och vilken sorts person vi är. Genetiska skillnader kan också spela in på hur “mottagliga” vi är för ett mobilberoende.

Här nedan listar vi några varningssignaler man kan hålla koll på när det gäller mobil/telefonberoendet:

 

Överfallsbutik.se

 

 

  • När barnen regelbundet börjar tjata på dig att du tittar för mycket på mobilen – Barn är duktiga på att upptäcka avvikelser och förändringar i vardagen som vi själva kanske inte tänker på alla gånger. Detta kan naturligtvis gälla en god vän eller arbetskamrat också.

 

  • Ta dig tid någongång och fundera på hur du levde för 10-15 år sedan. Visst hade vi mobiler då också, men fundera på hur mycket tid du satt med mobilen då till skillnad från nu. Det kan hända att vi använder mobilen idag till saker vi använde andra medel till då, så tiden behöver inte bara vara något negativt. MEN, fundera på om det känns som att du hade mer tid över förr..

 

  • Känner du dig tvungen att ta reda på fakta/svar direkt vid en diskussion? Här kan vi ha en varningssignal om det känns jobbigt att inte kunna “googla” omgående.

 

  • Brukar du kolla sociala medier och appar så fort du har några minuter över? Det här kan i förlängningen vara en varningssignal då vi lätt missar kontakten med andra människor tex i väntrummet, vid bussen, i kön, på bussen, i tåget, etc.

 

  • Känns det oroligt om du inte har mobilen med dig någon dag? Känns det som att du missar viktiga saker, eller som att alla säkert behöver få tag på just DIG just den HÄR dagen då? Här har vi en varningssignal – I de flesta fall är det ingen fara..

 

  • Måste du kolla om någon gillat eller kommenterat din statusuppdatering på FB 5 minuter efter? Det här kan leda till stress och tvångsmässigt betéende i förlängningen, och bör tas upp som en av varningssignalerna.

 

  • Fråga dig själv: Kan jag utan problem lägga undan mobilen under en måltid, utan att svara om den ringer? Svara helt ärligt. Att hela tiden vara anträffbar kan påverka oss negativt i form av stress, i synnerhet vid måltider.

 

  • Hur är det under semestern/lovet? Kan du stänga av din mobil en hel vecka utan att få oroliga känslor i magen? Att stänga av sin mobil under några dagar får många att känna total avkoppling, som de inte känt på mycket länge – Testa..
    Och du – INGEN är så oumbärlig att världen inte klarar sig utan hen i några dagar 🙂

 

 

Vill du veta om du är mobilberoende? Gör vårt test

 

Hör vad våra experter har att säga angående mobilberoende

 

Överfallsbutik.se